Skip to main content

Tahina är en sesampasta och basprodukt i många av Mellanösterns kök, men även i Grekland och Cypern. Tahina är gjord av krossade sesamfrön. Beroende på om sesamfröna är skalade eller oskalade, rostade eller orostade, får sesampastan varierande smak och egenskaper.

Ljus eller mörk tahina?

En ljus tahina är gjord av skalade sesamfrön och mer mild och krämig i smaken. En mörk tahina är gjord av krossade oskalade sesamfrön, vilket ger en mer sträv och besk smak.

Ljus tahina är den variant som är vanligast i Mellanösterns kök. Den lena och smakrika sesampastan används som smaksättning i matlagning och är bland annat en av huvudingredienserna i den populära kikärtsröran Hummus. Zeinas Tahina är tillverkad av 100% rostade och krossade sesamfrön och är helt fri från tillsatser.

Så tillverkas Zeinas Tahina

För att optimera smaken och minimera beska har vi noga valt ut fina sesamfrön som först blötläggs i saltat vatten. Därefter skalas och tvättas fröna noga så de är helt rena från skal. Sedan torkas och rostas dem för en mer nötig och fyllig smak, för att slutligen krossas och malas så sesampastan utvinns.

Tahina eller Tahini?

Det är faktiskt ingen skillnad alls mellan “tahina” och “tahini”, förutom uttalet. På arabiska uttalas det mer som Tahina الطحينة , medan Tahini kommer från grekiskans ταχίνι . Båda kommer ursprungligen från arabiskans ”tahana” طَحَنَ‎, som betyder ”mala”.

Många användningsområden

Det finns många användningsområden för tahina. Sesampasta är inte bara en viktig ingrediens i röror som Hummus och Baba Ganoush. Tahina är även ett måste i vitlökssåsen Tarator som ofta serveras till kebab och falafel. Zeinas Tahina är en ren sesampasta tillverkad av 100% krossade sesamfrön, vilket gör den perfekt att använda istället för smör när man ska smöra bakformar vid bakning eller som pålägg på mackan. I Mellanöstern används inte mejeriprodukter i matlagning i samma utsträckning som i Sverige, istället används ofta tahina i gratänger, som libanesisk fiskgratäng eller köttfärsgratäng. Det är även gott att blanda tahina med flytande honung och sedan ringla över yoghurt, fruktsallad eller morgongröten. Tahina är ett utmärkt val när du vill addera en nötig och fyllig touch till maten!