4 portioner

Balila är ett libanesiskt tilltugg som traditionellt består av kikärtor som har kokats tillsammans med citronsaft, vitlök och olika kryddor. I det här receptet har vi valt att steka kikärtorna först innan kokning för att ge dem en extra fin färg och smak.

Ingredienser:

Ca 500 g kokta kikärtor
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1-2 citroner (justera syra efter smak)
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja till såsen
0,5 dl vatten
Salt & svartpeppar
Pinjenötter
Chiliflakes till garnering
Olivolja till stekning

Gör så här:

  • Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Vänd i kikärtor (sköljda och avrunna), paprikapulver, spiskummin och stek under omrörning i ca 4-5 min, tills kikärtorna får en fin stekyta. Ställ åt sidan.
  • Pressa citron och vitlök i en liten kastrull, tillsätt vatten och olivolja. Koka upp, vänd i kikärtorna. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra 1 min. Stek pinjenötter gyllene i lite olja. Lägg kikärtorna med citronsåsen i ett fat. Toppa med pinjenötter, chiliflakes och servera direkt som snacks.