6 portioner
Saftig shawarma, likt kycklingkebab, som grillas sakta i ugnen. Perfekt att servera med klassiska tillbehör. (Grundrecept från Zeina Mourtadas bok Veckans matsedel middagsrecept från olika delar av världen)
Ingredienser:
900 g kycklingbröstfilé, gärna utbankad
1 stor gul lök
2 msk olivolja till garnering
1 grillspett av trä
Marinad
1 dl turkisk yoghurt, 10 %
2 msk tomatpuré
saften från ½ citron
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Servering
Pitabröd
Färska grönsaker, t.ex. tomat, gurka, isbergssallad
Tarator
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en bunke.
- Banka ut kycklingfiléerna tills de blir tunnare (om du inte köpt utbankade filéer) och dela varje filé på mitten på längden. Vänd filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera i kylskåo i minst 30 min och max 24 tim.
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala löken och skär bort en bit så att du får en rejäl lökhalva. Lägg lökhalvan med snittytan neråt i en ugnsform och tryck spettet rakt genom löken.
- Trä kycklingbitarna på spettet och avsluta med att ringla olivoljan över.
- Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar ca 8 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnstekas sakta i ca 45 min, eller tills allt kött är genomstekt. Servera med klassiska tillbehör!