4-6 portioner
Hemligheten bakom att få till en perfekt sammetslen och krämig hummus är att verkligen mixa röran ordentligt. Först ska tahina (sesampasta) mixas tills den blir krämig och sen ska kikärtorna mixas länge. Ju längre tid det mixas desto lenare och krämigare röra.
Visste du att kikärtsröran Hummus fullständiga namn på arabiska är ”hummus bi tahina” som betyder ”kikärtor med sesampasta”? Välj en ljus tahina av hög kvalitet för bästa smakupplevelse!
Ingredienser:
Ca 500 g kokta kikärtor
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner (efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten
Olivolja och persilja till garnering
Gör så här:
- Blanda tahina, citronsaft, pressad vitlök och salt. Mixa ingredienserna i matberedare eller med stavmixer i ca 1 min. Späd ut med lite vatten och mixa ytterligare 30 sek.
- Tillsätt kokta kikärtorna i tahinablandningen. Mixa 2-3 min. Smaka av och tillsätt ev. extra salt, vitlök eller citronsaft efter smak.
- Mixa tills röran fått en härligt len och krämig konsistens. Tillsätt lite vatten om du önskar ett lösare resultat.
- Servera direkt eller täck över med folie och förvara i kylen fram till servering. Hummusen klarar sig fint i kylen i ca 3-4 dagar. Ringla gärna över en god olivolja och strö över hackad persilja före servering.
- Servera tillsammans med grillat, tunt pitabröd eller krispiga grönsaksstavar.