Falafel är smakrika och goda kikärtsbollar som är krispiga på utsidan, men mjuka och saftiga på insidan. Kikärtsollarna består i huvudsak av kikärter, lök, persilja, koriander och kummin. För att en falafel ska bli riktigt bra är det viktigt att kikärtorna och kryddorna mals ner ordentligt. Smeten ska vara både slät och fin.
Falafel är vegetariskt, men har även ett högt proteininnehåll, detta på grund av huvudingrediensen kikärtor. Därmed falafeln en vegetarisk produkt som är ett utmärkt alternativ till kött.
Falafel har på senaste åren blivit en favorit även i Västvärlden. När du idag kan beställa McFalafel på McDonalds, då vet du att det är produkt som kan bli en lika stor vardagsfavorit i de svenska hemmen som hamburgare, spaghetti med köttfärssås, och tacos.
Så serverar du falafel
Det finns mängder av olika sätt at servera falafel på. En klassiker är att servera falafel i pitabröd eller libabröd tillsammans med grönsaker och såser. Ett annat klassiskt sätt att servera falafel med ris, bulgur, couscous eller sallad tillsammans med en god sås eller dip. Falafel går även utmärkt att servera som meze, smårätter från Mellanöstern, tillsammans med hummus, muhammara och andra röror. Varför inte tillsammans med en tabbouleh eller fattoush?
Visste du?
Tameya är den egyptiska motsvarigheten till falafel, med bondbönor istället för kikärtor.
Dessutom!
Falafelns ursprung är omdiskuterat. Vissa teorier menar att den kommer från Egypten för ungefär 1000 år sedan, andra menar att den har sitt ursprung från Arabiska halvön. Falafel kom först till Sverige under 80-talet i Skåne.