6 portioner

Shawarma är en kebabliknande maträtt från Mellanöstern som liknar kebab där köttet är skuret i tunna strimlor. Låt köttet marineras i minst åtta timmar för bästa smakupplevelse! (Grundrecept från Zeina Mourtadas bok Zeinas kitchen, recept från Mellanöstern)

Ingredienser:

1 kg nötkött (fransyska eller högrev)
2 paprikor i valfri färg
1 stor gul lök

Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
½ dl ketchup
½ dl olivolja
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
saften från 1 citron
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 ½ msk shawarmakrydda

 

Shawarma krydda:
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk vitlökspulver
½ msk paprika pulver
1 tsk gurkmeja
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk cayennepeppar
1 tsk malen svartpeppar
½ tsk malen kanel

 

Servering:
Taratorsås
Färska grönsaker
Picklade grönsaker
Tunt pitabröd

Gör så här:

  • Putsa köttet – skär bort alla senor men behåll gärna fettet. Skär köttet i strimlor och lägg det i en bunke.
  • Blanda noga alla ingredienser i marinaden. Häll marinaden över köttet och rör om väl. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i 8-12 timmar. Ta fram köttet och låt stå i rumstemperatur innan det ska tillagas.
  • Under tiden kan du göra såsen tarator.
  • Sätt ugnen på 150 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Hacka lök och paprika. Rör ner i bunken med det marinerade köttet. Häll blandningen i en gjutjärnsgryta. Lägg på locket och tillaga i ugnen i ca 3 timmar.
  • Ta av locket, höj ugnsvärmen till 200 grader och tillaga köttet i ytterligare 10-15 minuter så det får lite stekyta. Servera med taratorsås och tillbehör.