10 spett eller 4-5 portioner

Ingredienser:

750 g lamm- eller nötfärs med högre fetthalt funkar utmärkt
1 tsk sjukryddor
1 dl finhackad persilja
1 finhackad eller riven lök
2 tsk paprika- eller chilipulver
Salt och svartpeppar

Servering:

Orientaliskt tunnbröd
Grillade grönsaker (valfritt)

Gör så här:

  • Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna köttfärsblandningen stå en stund innan du grillar den så kommer smakerna fram ordentligt. Du kan plasta in köttet och förvara i kylen några timmar, eller låta stå i rumstemperatur i ca 30 min.
  • PÅ GRILL: Trä köttfärsen på grillspett och grilla dem ca 3-4 min på varje sida. Se till att klämma till färsen ordentligt på spetten, var noga med att det inte finns luftfickor mellan färsen och spettet. Spetten kan grillas, utan galler eller på ett galler. Om du grillar på galler så, värm upp gallret på kolen först innan du lägger på spetten.
  • I UGN: Trä köttet på spett. Se till att klämma till färsen ordentligt på spetten, var noga med att det inte finns luftfickor mellan färsen och spettet. Värm ugnen till ca 250° med grillfunktion på, lägg spetten på en plåt, ringla lite olivolja på och ta in i mitten av ugnen.Efter ca 10-15 min är de färdiga.
  • Lägg gärna tunnbröd på en bricka, lägg på en stor klick hummus (och Muhammara för extra mycket smak). Strö persiljesallad över, kanske någon grillad grönsak, och lägg sedan de nygrillade spetten på brickan. Servera genast!