4 portioner

Banankaka med dadelsirap som är perfekt både som en smakrik efterrätt eller ljuvlig fikaupplevelse. Servera den med en klick vispad grädde eller vaniljsås för att göra den ännu mer oemotståndlig. Dadelsirapen ger en unik sötma och en subtil kryddighet till kakan.

Ingredienser:

4 st mogna bananer (varav 1 för garnering)
2 ägg
1 dl Zeinas Dadelsirap
1 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
1 dl grovhackade valnötter (valfritt)

Gör så här:

  1. Förvärm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en bakform (ca 23×13 cm) eller klä den med bakplåtspapper.
  2. Mosa bananerna i en skål tills de blir släta och klumpfria.
  3. Tillsätt ägg, dadelsirap och olja i skålen med mosade bananer. Vispa ihop till en jämn smet.
  4. I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt den torra blandningen i banansmeten och rör om tills allt är väl blandat. Blanda i valnötterna i smeten.
  5. Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan. Garnera med 2 st bananhalvor.
  6. Baka i förvärmd ugn i cirka 45-50 minuter, eller tills kakan är gyllenbrun och en sticka som sätts in i mitten av kakan kommer ut ren.
  7. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna helt.
  8. När kakan har svalnat kan du servera den som den är, eller för en extra touch, ringla lite dadelsirap över toppen.