4-6 portioner
Fatteh är en populär rätt inom flera av Mellanösterns kök och kan tillagas på många olika sätt. Här bjuder vi på en Fatteh Lahme, en variant av Fatteh med kött. (Grundrecept från Zeina Mourtadas bok Zeinas kitchen, recept från Mellanöstern)
Ingredienser:
4 st tunna pitabröd
250 g nötfärs
1 tsk sjukryddor
salt och peppar
olja till fritering och stekning
Yoghurtsås
Ca 8 dl yoghurt naturell, 3%
½ dl Zeinas Tahina
1-2 pressade vitlöksklyftor
saften från ½ citron
salt
Kikärtor
200-250 g kokta kikärtor
4-5 dl vatten
saften från 1 citron
salt och peppar
Garnering
15 g smör + 1 msk rapsolja
1 dl pinjenötter
½ dl malen kanel
1 tsk paprika- eller chilipulver
granatäppelkärnor och hackat persilja
Gör så här:
- Dela bröden i små fyrkanter. Hetta upp olja till 180 grader i en kastrull och fritera brödbitarma tills de får en gyllenfärg. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Stek färsen i olja i en stekpanna tills den fått färg och smular sig. Krydda med sjukryddor, salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen i en bunke och vispa såsen slät med en handvisp.
- Värm kikärtorna i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft, salt och peppar. Mosa dem lätt med en sked samtidigt som de blir varma. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. Citron eller vatten om det känns tort.
- Värm smöret och oljan till garneringen i en stekpanna. Lägg i pinjenötterna och rosta dem gyllene.
- Fördela de friterade brödbitarna jämnt över ett fat. Lägg de varma kikärtorna med sin vätska ovanpå. Toppa med pinjenötterna tillsammans med smörblandningen de stekts i. Pudra över kanel och paprikapulver. Garnera med granatäppelkärnor och persilja. Servera genast!